Selvtillit

Selvtillit

Selvtillit er din indre tro på at du kan det du gjerne vil. At du kan klare de oppgaver tilværelsen byr deg. Den kraften som ligger bak dine handlinger.

Selvtilliten grunnlegges liksom selvfølelsen i løpet av barndommen og oppveksten din. Den oppbygges når du blir verdsatt for det du gjør (og ikke som selvfølelsen - det du er). Det skjer når du f.eks. blir rost som "Flott gjort", "Så god du er til å... stave, spille klaver, synge, hoppe, svømme osv". Den slags uttalelser gir troen på at du kan og som voksen opplever du stor handlekraft.
 
Når selvtilliten er på topp får du energi og styrke
 
Senere i livet styrkes selvtilliten når du klarer deg godt i tilværelsen f.eks. får gode karakterer til en eksamen eller overskrider noen grenser. Omvendt så svekkes den når du opplever fiasko og gjør feil.

Selvtilliten din henger nøye sammen med selvfølelsen din, i det en dårlig selvtillit ofte skyldes en dårlig selvfølelse. Omvendt kan man godt ha en stor selvtillit uten å ha en storselvfølelse. En lav selvfølelse kan "forkles" med en tilsynelatende stor selvtillit: "Jeg skal nok vise dem at jeg kan klare meg" eller "Jeg skal være den beste".
 
selvfølelse selvtillit

Selvtillit til barn

Selvtilliten skapes slik
Selvtillit til barn
Selvtillit til ditt barn
Selvtillit

Hvordan styrker jeg mitt barns selvtillit?

Mens selvfølelsen er det indre "verdisett", er selvtilliten troen at barnet ditt har sine egne evner og kunnskap. Hvis barnet ditt mangler selvtillit, blir han/henne usikker og barnet tror ikke det kan noe. Det er derfor viktig å rose barnet for alt det det gjør riktig. Det vil si at barnet skal roses for alt det det gjør, mens oppbygningen av selvfølelsen krever at du roser barnet for det det er, og ikke for det det gjør.
 
selvfølelse selvtillit
 
Selvtilliten er troen at barnet ditt har sine egne evner og kunnskap
For at styrke selvtilliten skal du altså, uten å lyve og uten å overdrive, anerkjenne barnets prestasjoner. For eksempel. "Du er sikkert god til å......." Prikkene står for det barnet er god til, f.eks. spille ball, synge, leke, stave, spille piano, hoppe og el. lignende.

Dårlig selvfølelse og selvtillit

Kan negative tanker som f.eks.: "Jeg er ikke god nok", "Det er noe galt med meg", "Jeg er ikke ønsket", "Jeg er ikke elsket" gir oss symptomer som f.eks muskel spenninger, hodepine, angst, ensomhet, mindreverd, trøstespising, etterfulgt av overvekt, misbruk, manglende trivsel og mye mye mere?


Vi opplever verden gjennom et sett briller - negative briller gir dårlig selvtillit - dårlig selvtillit gir negative briller.
 
selvfølelse selvtillit
 
Kunne det tenkes at, det blir til de "briller" vi opplever verden gjennom? Og at vi kun ser det, vi ser etter og hører det vi hører etter, når livet går oss imot?
Kunne det tenkes at holdninger som "Jeg har en svak karakter", og som gir en manglende eller lav selvtillit, gjør det vanskelig å holde en slankekur, eller ta seg sammen til at trene og i det hele tatt leve sunt?
Kunne det tenkes, at et barn som blir utsatt for mobbing eller blir mye skjelt ut får en dårlig selvfølelse og dårlig selvtillit.

Kunne det tenkes at den travle og stressede hverdagen mange foreldre opplever påfører barna flere rettelser end nødvendig?
Kunne det tenkes at den travle og stressede hverdagen mange foreldre opplever, påfører barna flere rettelser enn nødvendig? Og at dette også er en av de faktorer som fører til dårlig selvfølelse eller dårlig selvtillit?

Men ikke nok med at vi alle i større eller mindre grad lager negative "briller" rettet mot oss selv. Vi gjør det også mot andre. Kanskje skylder vi på andre, når noe går galt for oss selv. 
selvfølelse selvtillit
 
Legger vi skylden på andre for det som går galt, så har vi allerede tatt første skridt mot en skilsmisse
Det er mulig å skifte de negative “briller” ut med de positive
 
Å rette skylden utover, mot andre skape dårlig samarbeid, familie problemer, skilsmisser, egoisme og frustrasjoner? Er det det vi ønsker for våre barn? Neppe.
Senere I livet lærer vi å skjule vår følelse av å ikke være ok – vi kamuflerer den med “looking good”. ”.

Kan det hende at vi ikke vil innrømme problemene våres, fordi I virkeligheten, så føler vi oss ikke god nok? Og har dårlig selvfølelse.
 
selvfølelse selvtillit
 
Er det sant at dårlig selvtillit kan skappe angst?
 Senere I livet lærer vi å skjule vår følelse av å ikke være ok – vi kamuflerer den med “looking good”


Hvor skal vi starte?

Før du oppgir helt og fullt, så husk at det som står over her ikke er de eneste “briller”. Det er masse av positive briller som: “Jeg lever et spennende liv”, “Jeg er en god mor/far”, “Jeg elsker å se andre blomstre” m.m.

Men det er mulig å skifte de negative “briller” ut med de positive. Og har du tenkt over, hvor lenge det f.eks. har vært sånn at du har kunne finne noe å utsette på deg selv eller andre? Se bare inn i en barnehage, det vil gi deg svaret: siden du var mellom et og to år gammel. Hvor lenge vil det fortsette å være sånn? En liten titt innenfor et aldershjem, vil gi deg svaret: Resten av livet.
Barn med høy selvfølelse blir glade barn.
 

Kunne sannheten være at:

Når du føler deg god nok, er det i orden, at du ikke er det? Når du føler, at andre er gode nok, er det i orden, at de ikke er det?
Aksept - er veien til transformasjon, også når det gjelder en lav eller manglende selvfølelse!
Jammen, vil det ikke bare gjøre deg likegyldig med alt? Eller vil du få større lyst og overskudd til at endre på det, som skader livet og dyrke livsgleden og optimismen i stedet? Tror du at en høy selvfølelse og en stor selvtillit kan gi et bedre liv?
Disse CD(mp3'ne er produsert til at motvirke dårlig selvtillit og dårlig selvfølelse.
 
Les mer om:
 
 
 
 

per side
Nyhet! Nå kan du avspille dine kjøp, akkurat som en app, uten å måtte laste ned. Logg inn på «Min side» og spill av.
 1. "Glede - Energi - Selvfølelse" cover

  Glede - Energi - Selvfølelse (12 - 18 år)

  Pris: Download: kr 228,00 CD: kr 278,00
  Tenåringer har mange utfordringer. Denne dobbel CD/mp3 er en god hjelp når puberteten banker på. Alle tenåringer har glede av den. Som et stort pluss, så har den avspenningsøvelser, noe som forebygger stress i en tid med mer og mer prestasjonskrav for de unge. 

 2. "Du er helt unik" cover

  Du er helt unik (8-12 år)

  Pris: Download: kr 228,00 CD: kr 258,00
  "Du er helt unik" er til barn fra ca. 8 til 12 år. Slik som barnet opplever det, så er dette to gode og spennende historier, og barnet er selv hovedpersonen. I virkeligheten er det mentaltrening.

 3. "Du kan" cover

  Du kan (8 - 12 år)

  Pris: Download: kr 228,00 CD: kr 258,00
  "Du kan" skaper selvfølelse og selvtillit, glede, indre ro og trivsel til barnet ditt.

 4. "Du er noe helt spesielt" cover

  Du er noe helt spesielt (3 - 7 år)

  Pris: Download: kr 228,00 CD: kr 258,00
  "Du er noe helt spesielt" er i likhet med "Du er god nok" fortellinger for barn fra 3 til 7 år. Barnepsykolog anbefaler det som mindfullness til barn. Til å styrke selvfølelse og selvtillit til ditt barn. Den ene historien er samtidig fortalt som en godnatt historie

 5. "Du er god nok" cover

  Du er god nok (3 - 7 år)

  Pris: Download: kr 228,00 CD: kr 258,00
  Løs barns søvnproblemer og skap bedre selvfølelse mens de sover. Legg barnet ditt til å sove, rolig og trygt. Den ene historien er laget som en godnatthistorie, og etter litt avspenning går historien i gang og barnet koser seg, samtidig med at barnets selvtillit og selvfølelse styrkes.

 6. "Du er god nok" rabattpakke

  "Du er god nok" - Rabattpakke (3 - 7 år)

  Regular Price: kr 576,00

  Special Price Download: Pris: kr 378,00 CD: kr 428,00

  Deilige fantasireiser skaper god nattesøvn og mer selvfølelse til barnet ditt. Det er både historier til bruk om dagen og godnatt historier... Gratis: "Alle liker meg" med Nissene.

 7. Rabattpakke "Du er helt unik" covers

  "Du er helt unik" - Rabattpakke (8 - 12 år)

  Regular Price: kr 576,00

  Special Price Download: Pris: kr 378,00 CD: kr 428,00

  Skap selvtillit, og styrk selvfølelsen. Det er både historier til bruk om dagen og godnatt historier. Bonus cd/mp3 "Glad på skolen" følger gratis med i denne pakken.

 8. "Ditt Glade Barn" - Rabattpakke covers

  "Ditt Glade Barn" - Rabattpakke (3 - 7 år) og (8 - 12 år)

  Regular Price: kr 1 112,00

  Special Price Download: Pris: kr 598,00 CD: kr 698,00

  Skap selvtillit, og styrk selvfølelsen. Det er både historier til bruk om dagen og godnatt historier.

 9. Du Er Super God covers

  Du er super god (8 - 12 år)

  Regular Price: kr 698,00

  Special Price Download: Pris: kr 378,00 CD: kr 428,00

  NYHET!
  Fire Cd'er i en pakke. Økt selvfølelse, selvtillit og mot. Forebygg mobbing, stopp sjalusi, skap glede og trivsel. I et Harry Potter lignende trollmannsunivers på planeten Saturn, er ditt barn hovedpersonen i disse nye historiene. 

 10. "Du er toppen" cover

  Du er toppen (3 - 7 år)

  Regular Price: kr 698,00

  Special Price Download: Pris: kr 378,00 CD: kr 428,00

  NYHET!
  Styrk selvfølelse og selvtillit med noen herlige historier til ditt barn. I nuslingetreet er ditt barn hovedpersonen i disse nye historiene.

 11. "Dine Glade barn" - Rabattpakke covers

  "Dine Glade Barn" - Rabattpakke (3 - 7 år) og (8 - 12 år)

  Regular Price: kr 1 112,00

  Special Price Download: Pris: kr 598,00 CD: kr 698,00

  Ditt barn opplever det som historier, men det er faktisk mentaltrening som styrker selvfølelsen og troen på seg selv. Grunnlaget for en sunn barndom. Alle historiene er innspilt både i dag- og godnattversjon.

 12. "Glade barn" rabattpakke covers

  Glade Barn - Rabattpakke (3 - 7 år) og (8 - 12 år)

  Regular Price: kr 576,00

  Special Price Download: Pris: kr 378,00 CD: kr 428,00

  Farvel til: Konflikter, sårbarhet, angst, aggressjon, søsken-sjalusi, stressende morninger, leggetids problemer, hyperaktivitet, mobbing .....

 13. Selvfølelse rabattpakke (3 - 7) og (8 - 12 år)

  Selvfølelse rabattpakke (3 - 7) og (8 - 12 år)

  Regular Price: kr 576,00

  Special Price Download: Pris: kr 378,00 CD: kr 428,00

  Skap selvfølelse og glede for hele din familie. Ekstra selvfølelse til dine barn ...

 14. Selvtillit og Selvfølelse - Rabattpakke covers

  Selvtillit og Selvfølelse - Rabattpakke (8 - 12 år)

  Regular Price: kr 576,00

  Special Price Download: Pris: kr 378,00 CD: kr 428,00

  Ditt barn opplever det som historier, men det er faktisk mentaltrening som styrker selvfølelsen og troen på seg selv. Grunnlaget for en sunn barndom.

 15. "Du er helt fantastisk" cover

  Du er helt fantastisk (8 - 12 år)

  Pris: Download: kr 228,00 CD: kr 258,00
  Ditt barn opplever det som historier, selv om det i realiteten er mentaltrening skapt til å styrke selvfølelsen og troen på seg selv. Grunnlaget for en god barndom. Dobbel CD/mp3.

 16. "Du er helt perfekt" cover

  Du er helt perfekt (8 - 12 år)

  Pris: Download: kr 228,00 CD: kr 258,00
  Dobbelt CD/mp3 filer. Hvis ditt barn ikke vil gå i seng om kvelden er dette en virkelig god mulighet. Barn ber rett og slett om å få komme i seng for å høre den. Dobbel CD/mp3.

 17. "Selvfølelse og selvtillit" rabattpakke covers

  "Selvfølelse og Selvtillit" - Rabattpakke (3 - 7 år)

  Regular Price: kr 576,00

  Special Price Download: Pris: kr 378,00 CD: kr 428,00

  Ditt barn opplever det som historier, men det er faktisk mentaltrening, som styrker selvfølelsen og troen på seg selv. Grunnlaget for en sunn barndom.

 18. "Du er herlig" cover

  Du er herlig (3 - 7 år)

  Pris: Download: kr 228,00 CD: kr 258,00
  Det beste du kan gjøre for ditt barn: Skap ekstra selvtillit, selvfølele og glede. Gi dit barn en uvurderlig gave for livet. Ekstra fordeler: Slutt med leggetid problemer ......
  Dobbel CD/mp3.

 19. "Du er vidunderlig" cover

  Du er vidunderlig (3 -7 år)

  Pris: Download: kr 228,00 CD: kr 258,00
  Godnatt mitt barn og sov søtt. Så er det slutt med lange og slitsomme leggesituasjoner. Ekstra pluss: Ditt barn styrker sin selvfølelse mens det sover. Dobbel CD/mp3.

per side