De 7 voksen syndene

DE 7 VOKSEN SYNDENE

De 7 voksen syndene - Stridig gutt

Stridige barn?

Ofte har du som foreldre en hånd med i spillet.

- Mange unødvendige konflikter er forankret i at vi som voksne ikke lytter til barn og tar dem på alvor, sier (den svenske) psykolog Karl Eder som har skrevet en bok om emnet. Her under finner du 7 punkter eller mønstre han har fanget opp hos familier i sitt arbeid i barne- og ungdomspsykiatrien.

Bakgrunnen for boken: ”De 7 voksen syndene - foreldres mest vanlige feil og hvordan du kan unngå dem" , var at foreldre ganske ofte enkelt unngikk de viktigste utfordringer i mange av de konfliktene de hadde med sine barn.

- Det kan være ikke å ta barn på alvor, eller vi ikke gjør en innsats for å se ting fra barnets perspektiv uten å ha som utgangspunkt at vi vet best. Risikoen er at det skaper problemer som i utgangspunktet ikke var der ellers, eller som ikke var reel, sier Karl Eder.

De 7 voksen syndene
- Og hvordan du kan unngå dem!


1.
 Å ikke for å ta barn på alvor
Lytt til hvordan barna opplever situasjonen. Ikke anta at du vet hva som er best. Lytt til hva barnet egentlig sier, tro ikke at barn ikke er i stand til å høre alle sannheter. Snakk med dem og forklare - men selvfølgelig, tilpass deg barnets alder og språklige evner.
 
2. Å innta ett voksent perspektiv
Gjør en innsats for å se ting fra barnets perspektiv. I en skilsmisse, kan foreldrene fokuserer på barnets følelsesmessig opplevelse, men glemme at de praktisk forholdene endrer seg også. Det å bo på forskjellige steder annenhver uke og å få med seg rette tingene til det andre stedet ... Ta med barnet i samtalen - det er ikke sikkert at barnet tenker som deg.
 
3. Å vurdere atferd og interesser
Er noen interesser bedre enn andre? Som dataspill kontra boklesing - prøv ikke å formidle at det ene er mer verdt det andre. Vi som voksne har for lett til å tilskrive barnas adferd og interesse en form for hensikt. Hvis de ikke anstrenger seg selv på skolen er de late, hvis de slåss er de "onde" - men det fins alltid en mer konkret (eller underliggende) forklaring.
 
4. Å generalisere i stedet for å individualisere
Alle barn har ikke de samme behovene – tenk ”hva kan dette barnet mestrer” og ”vi må se hva barnet kan håndtere”. Og ikke late som barn ikke kan ha ulike problemer - vi trenger å snakke om det, uten verdivurderinger, og heller hjelpe barnet. Vis at det er normalt at alle er forskjellige. (Hold kravnivået nøyaktig like over barnets evne og øk det gradvis.)
 
5. Å over- eller undervurdere barnets vansker
Hvis barnet ikke reagerer som vi forventer, for eksempel i en krisesituasjon, mener vi det er noe "galt". Vi fortsetter derfor å arbeide på grunnlag av at "barnet burde føle seg dårlig av hvordan det reagerte" - men vi jobber da faktisk mot barnets opplevelse. Å underdrive barnets redsel handler om at vi bortforklare barnas vanskeligheter med våre egne erfaringer. Lytt til hvilke støttebehov barnet uttrykker (har behov for).
 
6 Å bekymre seg for barnas bekymringer
Det føles ofte naturlig i en nødsituasjon, å komme seg vekk så fort som bare det, det er bare det at det er akkurat det som forsterker angsten og bekymringene neste gang. I tillegg utløser barnas bekymring en bekymring hos foreldrene, som så igjen bekrefter barnets bekymring. Prøv å håndtere barnets angst, uro og bekymring, uten å forsterke den.
 
7. Å være inkonsekvent
Streb etter struktur i hverdagen – faste rutiner reduserer stress og konflikt. Mangel på klar og tydelig atferd og rutiner, er en kilde til unødvendige problemer. Hold det du lover! Svært ofte er det vi kaller dårlig atferd, noe vi som foreldre ofte har vært med å skape ved å belønnet feil atferd. Bli gjerne enige om regler sammen med barnet, bare ikke akkurat i det dere er i en pågående situasjon.
-------------
Artikkelen er et lite utdrag fra en lengre artikkel i aftonbladet.se om emnet. Oversatt og bearbeidet til norsk av Øystein R. Eide.
 
De 7 voksen syndene - fornøyd gutt og jente

Leggesituasjonen er ofte for mange en grobunn til konflikter og utfordringer. Faste rutiner er viktig forbygging. Les også vår artikkel om søvnproblemer og hvordan skape en ny god leggerutine her >>>
 
Far legger sitt barn

Da detter er en kommersiell side, vil du under her finne produkter i form av CD`er og mp3`er som er spesiallagde historier til barn og unge. ”Historier som virker” - hvor barnet selv er hovedpersonen er skapt for å styrke barn og unges selvfølelse og selvtillit, i tillegg til at de, (især dobbelt CD`ene), er spesielt godt egnet til søvnproblemer. Ditt barn guides inn i drømmeland og sover dypt hele natten. Et supplement til den daglige leggerutine. Les mer om de enkelte produktene under her.

Alle CD`er/mp3 er med bakgrunnsmusikk og norsk tale.
 

per side
Nyhet! Nå kan du avspille dine kjøp, akkurat som en app, uten å måtte laste ned. Logg inn på «Min side» og spill av.
 1. "Du er toppen" cover

  Du er toppen (3 - 7 år)

  Regular Price: kr 698,00

  Special Price Download: Pris: kr 368,00 CD: kr 448,00

  NYHET!
  Styrk selvfølelse og selvtillit med noen herlige historier til ditt barn. I nuslingetreet er ditt barn hovedpersonen i disse nye historiene.

 2. Du Er Super God covers

  Du er super god (8 - 12 år)

  Regular Price: kr 698,00

  Special Price Download: Pris: kr 368,00 CD: kr 448,00

  NYHET!
  Fire Cd'er i en pakke. Økt selvfølelse, selvtillit og mot. Forebygg mobbing, stopp sjalusi, skap glede og trivsel. I et Harry Potter lignende trollmannsunivers på planeten Saturn, er ditt barn hovedpersonen i disse nye historiene. 

 3. "Glede - Energi - Selvfølelse" cover

  Glede - Energi - Selvfølelse (12 - 18 år)

  Pris: Download: kr 228,00 CD: kr 278,00
  Tenåringer har mange utfordringer. Denne dobbel CD/mp3 er en god hjelp når puberteten banker på. Alle tenåringer har glede av den. Som et stort pluss, så har den avspenningsøvelser, noe som forebygger stress i en tid med mer og mer prestasjonskrav for de unge. 

 4. "Dine Glade barn" - Rabattpakke covers

  "Dine Glade Barn" - Rabattpakke (3 - 7 år) og (8 - 12 år)

  Regular Price: kr 1 112,00

  Special Price Download: Pris: kr 598,00 CD: kr 698,00

  Ditt barn opplever det som historier, men det er faktisk mentaltrening som styrker selvfølelsen og troen på seg selv. Grunnlaget for en sunn barndom. Alle historiene er innspilt både i dag- og godnattversjon.

 5. "Ditt Glade Barn" - Rabattpakke covers

  "Ditt Glade Barn" - Rabattpakke (3 - 7 år) og (8 - 12 år)

  Regular Price: kr 1 112,00

  Special Price Download: Pris: kr 598,00 CD: kr 698,00

  Skap selvtillit, og styrk selvfølelsen. Det er både historier til bruk om dagen og godnatt historier. Bonus cd/mp3 "Alle liker meg" og "Glad på skolen" følger gratis med i denne pakken

 6. "Glade barn" rabattpakke covers

  Glade Barn - Rabattpakke (3 - 7 år) og (8 - 12 år)

  Regular Price: kr 576,00

  Special Price Download: Pris: kr 348,00 CD: kr 428,00

  Farvel til: Konflikter, sårbarhet, angst, aggressjon, søsken-sjalusi, stressende morninger, leggetids problemer, hyperaktivitet, mobbing .....

 7. Selvfølelse rabattpakke (3 - 7) og (8 - 12 år)

  Selvfølelse rabattpakke (3 - 7) og (8 - 12 år)

  Regular Price: kr 576,00

  Special Price Download: Pris: kr 348,00 CD: kr 428,00

  Skap selvfølelse og glede for hele din familie. Ekstra selvfølelse til dine barn ...

 8. Selvtillit og Selvfølelse - Rabattpakke covers

  Selvtillit og Selvfølelse - Rabattpakke (8 - 12 år)

  Regular Price: kr 576,00

  Special Price Download: Pris: kr 348,00 CD: kr 428,00

  Ditt barn opplever det som historier, men det er faktisk mentaltrening som styrker selvfølelsen og troen på seg selv. Grunnlaget for en sunn barndom.

 9. Rabattpakke "Du er helt unik" covers

  "Du er helt unik" - Rabattpakke (8 - 12 år)

  Regular Price: kr 576,00

  Special Price Download: Pris: kr 348,00 CD: kr 428,00

  Skap selvtillit, og styrk selvfølelsen. Det er både historier til bruk om dagen og godnatt historier. Bonus cd/mp3 "Glad på skolen" følger gratis med i denne pakken.

 10. "Du er helt fantastisk" cover

  Du er helt fantastisk (8 - 12 år)

  Pris: Download: kr 228,00 CD: kr 278,00
  Ditt barn opplever det som historier, selv om det i realiteten er mentaltrening skapt til å styrke selvfølelsen og troen på seg selv. Grunnlaget for en god barndom. Dobbel CD/mp3.

 11. "Du er helt perfekt" cover

  Du er helt perfekt (8 - 12 år)

  Pris: Download: kr 228,00 CD: kr 278,00
  Dobbelt CD/mp3 filer. Hvis ditt barn ikke vil gå i seng om kvelden er dette en virkelig god mulighet. Barn ber rett og slett om å få komme i seng for å høre den. Dobbel CD/mp3.

 12. "Du er helt unik" cover

  Du er helt unik (8-12 år)

  Pris: Download: kr 178,00 CD: kr 228,00
  "Du er helt unik" er til barn fra ca. 8 til 12 år. Slik som barnet opplever det, så er dette to gode og spennende historier, og barnet er selv hovedpersonen. I virkeligheten er det mentaltrening.

 13. "Du kan" cover

  Du kan (8 - 12 år)

  Pris: Download: kr 178,00 CD: kr 228,00
  "Du kan" skaper selvfølelse og selvtillit, glede, indre ro og trivsel til barnet ditt.

 14. "Selvfølelse og selvtillit" rabattpakke covers

  "Selvfølelse og Selvtillit" - Rabattpakke (3 - 7 år)

  Regular Price: kr 576,00

  Special Price Download: Pris: kr 348,00 CD: kr 428,00

  Ditt barn opplever det som historier, men det er faktisk mentaltrening, som styrker selvfølelsen og troen på seg selv. Grunnlaget for en sunn barndom.

 15. "Du er god nok" rabattpakke

  "Du er god nok" - Rabattpakke (3 - 7 år)

  Regular Price: kr 476,00

  Special Price Download: Pris: kr 348,00 CD: kr 428,00

  Deilige fantasireiser skaper god nattesøvn og mer selvfølelse til barnet ditt. Det er både historier til bruk om dagen og godnatt historier... Gratis: "Alle liker meg" med Nissene.

 16. "Du er herlig" cover

  Du er herlig (3 - 7 år)

  Pris: Download: kr 228,00 CD: kr 278,00
  Det beste du kan gjøre for ditt barn: Skap ekstra selvtillit, selvfølele og glede. Gi dit barn en uvurderlig gave for livet. Ekstra fordeler: Slutt med leggetid problemer ......
  Dobbel CD/mp3.

 17. "Du er vidunderlig" cover

  Du er vidunderlig (3 -7 år)

  Pris: Download: kr 228,00 CD: kr 278,00
  Godnatt mitt barn og sov søtt. Så er det slutt med lange og slitsomme leggesituasjoner. Ekstra pluss: Ditt barn styrker sin selvfølelse mens det sover. Dobbel CD/mp3.

 18. "Du er noe helt spesielt" cover

  Du er noe helt spesielt (3 - 7 år)

  Pris: Download: kr 178,00 CD: kr 228,00
  "Du er noe helt spesielt" er i likhet med "Du er god nok" fortellinger for barn fra 3 til 7 år. Barnepsykolog anbefaler det som mindfullness til barn. Til å styrke selvfølelse og selvtillit til ditt barn. Den ene historien er samtidig fortalt som en godnatt historie

 19. "Du er god nok" cover

  Du er god nok (3 - 7 år)

  Pris: Download: kr 178,00 CD: kr 228,00
  Løs barns søvnproblemer og skap bedre selvfølelse mens de sover. Legg barnet ditt til å sove, rolig og trygt. Den ene historien er laget som en godnatthistorie, og etter litt avspenning går historien i gang og barnet koser seg, samtidig med at barnets selvtillit og selvfølelse styrkes.

per side